בשל הגדילה המתמדת של אוכלוסייה וכתוצאה מכך המחסור בדיור, העולם כולו עובר תהליך אורבניזציה, בו הערים התעשייתיים משתלטים על הכפרים והשטחים הירוקים נעלים מפני האדמה. לתופעה מדאגה זאת יש לא מעט השכלות אך אין זה אומר שתושבי הערים המתגוררים בדירות קטנות לא יכולים להכניס לחייהם מגע של הטבע. אחת הדרכים הפשוטות והיעילות ליהנות מהירוק בעיניים היא להתקין בדירה גינה ורטיקלית. גנים ורטיקליים, הידועים גם כקירות חיים או קירות ירוקים, מציעים דרך יצירתית וידידותית לסביבה לשלב צמחייה מלבלבת במגוון חללים – פנימיים וחיצוניים כאחד.
גינות ורטיקליות ממזגות תחומי פעילות האדם שונים – מצד אחד גננות, מצד שני – אמנות וטכנולוגיה – ומאפשרות לאנשים ליצור אמנות חייה בסביבת מגוריהם. אז מהי גינה ורטיקלית, כיצד מעצבים אחת כזאת (או אולי יותר מאחת) בדירה שלכם?
מהי גינה ורטיקלית?
גינה ורטיקלית מותקנת באופן אנכי על הקיר. זוהי דרך יצירתית, אמנותית וחסכונית לגדל צמחים בשטח מצומצם, במיוחד בסביבות עירוניות, ספציפית בדירות אורבניות. באמצעות גינות ורטיקליות ניתן לגדל סוגים שונים של צמחים, כגון צמחים פורחים, עשבי תיבול, ירקות, או אפילו טחב ושרכים. גנים ורטיקליים מציעים דרך חדשנית לשלב צמחייה בנופים עירוניים, הן לצרכים אסתטיים והן למטרות פונקציונליות, כמו גידול מזון אורגני, טיהור האוויר, שיפור תנאי האקלים והבידוד האקוסטי.
גינות אנכיות משפרות את איכות האוויר באמצעות ספיגת פחמן דו חמצני ושחרור חמצן, מפחיתות את טמפרטורת הסביבה באמצעות אידוי ומשמשים גם לצורך הבידוד האקוסטי והאקלימי. גינות ורטיקליות מנצלות שטח אנכי, בדרך כלל תוך שימוש במבנים ייעודיים או מערכות מיוחדות לגידול והשקיה.
קיימות מספר שיטות ליצירת גינות אנכיות. מערכות מסוימות מבוססות על גידול צמחים ישירות בתוך מכלים מלאים באדמה המחוברים לקיר, בעוד שאחרות משתמשות בטכנולוגיות הידרופוניות או איירופוניות המספקות חומרי הזנה ומים ישירות לצמחים ללא צורך באדמה.
נציין גם ניתן להקים גינה ורטיקלית באמצעות צמחיה מלאכותית. קיר ירוק מלאכותי משמש למטרות דקורטיביות, לרוב בחללים ציבוריים, עסקיים ומחסרים.
כללים לעיצוב גינות ורטיקליות
עיצוב גינה ורטיקלית מצריך תכנון קפדני והתייחסות מדוקדקת לשלל שיקולים, כגון סוג צמחים שיגדלו בה, מערכות השקיה שתותקן על הקיר, תאורה וחלוקה מבנית. על מנת להתקין את הגינה באופן תקין ולהבטיח את הצלחתה לאורך הזמן, חשוב להיצמד לכללים הבאים:
- העריכו את השטח – מדדו את השטח הפנוי שבו אתם מתכננים להתקין את הגינה. התייחסו לפרמטרים הבאים: אורך ורוחב הקיר, חשיפה לאור השמש וגישה למקורות מים.
- בחרו בסוג מצע גידול – האפשרויות הנפוצות הינן מערכות מבוססות אדמה, הידרופוניקה או איירופוניקה.
- בחרו את הצמחים הנכונים – רכשו צמחים שמשגשגים בתנאי האקלים המקומי. יש לבדוק האם הצמח הנבחר זקוק לצל או לשמש ישירה, מהי הטמפרטורה הרצויה לגידולו וכיצד הוא מגיב לתנאי לחות. החליטו האם הגינה שלכם תהיה דקורטיבית בלבד או תכלול גם עשבי תיבול ותה ואף ירקות. בשילוב הצמחים, התייחסו להרמוניה האסתטית הן בצבעים והן בצורות ובגדלים.
- תכננו את המבנה – בחרו את סוג מערכת התמיכה האנכית (לוחות מודולאריים, כיסים או מכלים) בהתאם לגודל המרחב ולהעדפות אסתטיות. ודאו שהמבנה הנבחר יציב מספיק כדי לשאת את משקל הצמחים ולספק תמיכה נאותה. מומלץ לבחור במערכת שעשויה מחומרי גלם איכותיים, העמידים בפני הזמן, הלחות ומזג האוויר.
- הקפידו על ניקוז תקין – מערכת ניקוז חיונית למניעת ריקבון הפוגע בשורשי הצמח. בחרו בסוג אמצעי ניקוז שמתאים למבנה הקיר – מבנה מנוקב, שכבות ניקוז או מערכת השקיה בטפטוף.
- התקינו מערכת השקיה – החליטו על שיטת ההשקיה המתאימה ביותר לגינה האנכית שלכם. האפשרויות כוללות השקיה ידנית, מערכות השקיה בטפטוף או מערכות הידרופוניות.
- התקינו תאורה – מצאו את מקורות האור הטבעיים והמלאכותיים הזמינים. ייתכן שתידרש תאורה משלימה עבור חללים פנימיים או מוצלים כדי להבטיח צמיחה טובה של צמחים, בהתאם לצורך שלהם בכמות האור.
טיפים לתחזוקת גינה ורטיקלית
יש לתכנן גישה נוחה לגינה האנכית למטרות התחזוקה של מערכת השקיה, גיזום, דישון והחלפת צמחים. ודאו שאתה יכול להגיע בקלות לכל אזורי הקיר כדי לבצע משימות תחזוקה.
תכננו שגרת תחזוקה קבועה כדי להבטיח את הצלחתה של הגינה. הטיפול יכלול השקיה, דישון, גיזום והדברה מדי פעם. הקפידו לבדוק את הצמחים כדי לוודא שאינם חולים ומתפתחים באופן תקין.
היתרונות של גנים אנכיים
גינות אנכיות, המותקנות על הקירות, גדרות או עמודים, מאפשרות לגדל צמחים כאשר שטח הקרקע מוגבל. הניצול המקסימלי של המרחב הופך את הגינה הוורטיקלית למושלמת עבור דירות אורבניות קטנות.
גנים ורטיקליים מעוצבים הם חגיגה אסתטית במיטבה. באמצעות כללי עיצוב פשוטים ניתן להפוך קיר תפל או פגום ליצירת אמנות חיה ונושמת, שופעת צבע, ריחות, צורות ומרקמים של הטבע.
הצמחים בגינות אנכיות מסייעים בטיהור האוויר על ידי ספיגת מזהמים ופליטת חמצן. כמו כן, קיר צמחים עשוי לשמש כמבודד טבעי לוויסות טמפרטורה ושיפור האקוסטיקה. בנוסף, גן ורטיקלי שמותקן על קיר חיצוני מעניק הצללה טבעית לימי הקיץ.